Monoton, szürke térkövek fedik az utcákat, városokat. Napjában több ezer tonna műanyag szemetet termelünk városainkban, amiknek elszállítása és feldolgozása hatalmas energiákat emészt fel. De ez most megváltozik, ugyanis Miki, Imi és Jocó, azaz a „futisok” elhozzák nekünk a jövő térkövét, ami nem csak a monotonitásnak vet véget, hanem még a műanyag hulladék és energiatermelés problémáját is – nagy eséllyel – megoldja. A Futi csapat egyik alapítójával, Ilyés Miklóssal beszélgetünk.

Mesélj arról, hogy állt össze a csapat, hogyan kell ezt elképzelni: 3 srác egyszer csak fogja magát és választ talál az energiakérdésre?

Egyszer álmomban eszembe jutott, hogy miért nem csinálunk újrahasznosított műanyagból építőanyagot, hogyha már ennyi elképzelhetetlenül sok műanyag szemetet termelünk a városokban. Megkerestem két gyerekkori barátomat, jelenlegi kollégáimat, akikről tudtam, hogy elég rugalmasak egy ilyen fejlesztéshez, és akiknek ez a szakterületükbe vág. Együtt elkezdtünk gondolkodni, és rájöttünk, hogyha térburkolatot csinálnánk a műanyag szemétből, abba még megújuló energiát hasznosító energiatermelő módokat is tudnánk integrálni.

Pár mondatban foglald össze, miként működik a Futi.  A találmányotokat hívjátok így, vagy ez pontosan minek a neve?

A projekt neve volt a Futi, mikor másfél éve elkezdtük a közös munkát. A nevet, mint terméknév nem vittük tovább, mivel többen is azt mondták nekünk, hogy nehéz lenne nemzetközi szinten megjelenni vele, ezért a terméknek kitaláltuk a Platio nevetfuti. Mivel aki ennek a projektnek a kapcsán ismert meg minket, azok számára már„a futisok” voltunk, ezért ezt, mint informális dolgot meghagytuk, tulajdonképpen ez lett a csapatunk neve. A Platio tehát a termék. Ez egy újrahasznosított műanyag vázra épülő térburkolat, ami kiegészül energiatermelő funkciókkal: a jelenlegi prototípusunk a napenergiát hasznosítja, de a jövőben szeretnénk a lépések energiáját és egyéb egyébként kárba vesző energiákat is hasznosítani. Amikor térburkolatot mondok, akkor jellemzően a minden utcán és téren lerakott unalmas, szürke betondarabokhoz hasonló burkolatokról beszélek, amiket mi sem szeretünk. A célunk, hogy a városban minket körülvevő burkolatok izgalmasak, színesek, környezetbarátok, gazdaságosak és kis felületeken akár interaktívak is legyenek.

A lépésből való energiatermelést a piezo-elv teszi lehetővé?

Igen, kísérletezünk a piezo technológiával, viszont ezzel önmagában viszonylag kevés energiát lehet termelni: más technológiákkal kell ötvözni ahhoz, hogy jól hasznosítható energia keletkezzen. Mi egyelőre a piezo technológiával elsősorban az érzékelésre fókuszáltunk, tehát, hogy a burkolat tudja, merre járnak rajta, interaktívvá váljon, de a technológia energiatermelési szempontból hatékonyabbá tételére kitalált ötletünk a rajzasztalon már létezik.

futi2

Tudtommal csak hárman vagytok a futisok, de említetted, hogy voltak mások is. Hogyan néz ez ki?

Hárman vagyunk alapítók, de vannak, igen, akik lelkesedésből segítenek nekünk. Velünk dolgozik most egy villamosmérnök srác Dani, korábban pedig segített egy jogász és az öcsém is, aki közgazdász. Szeretnénk bővülni és embereket felvenni, viszont egyelőre ezt még nem tudjuk finanszírozni, ezért mindig nagyon örülünk, ha valaki úgy dönt, hogy érdekli a téma és szívesen besegítene nekünk.

Amikor belekezdtetek voltak elvárásaitok? Például 5 éven belül széles körben terjedjen el, vagy csak sodródtatok és lesz, ami lesz alapon tevékenykedtetek?

Amikor elkezdesz egy ilyen dolgot csinálni, akkor rájössz, hogy nagyon sok idődet veszi el anélkül, hogy bármit is kapnál cserébe, ezért úgy gondoltuk, hogy rövid időn belül visszaigazolás kell nekünk arról, hogy amit csinálunk, az jó, nem lehet csak, ahogy mondtad, sodródni. Az első pár hét rajzolás és ötletelés után elindultunk egy pályázaton, amit a Design Terminál írt ki pont olyan csapatok számára, mint mi voltunk. Sikerült nyernünk a kategóriánkban, így emiatt, és az ottani mentoraink tanácsai és véleménye alapján már biztosak voltunk benne, hogy amit csinálunk, az jó lehet. Az elvárásunk tulajdonképpen az, és az is volt magunkkal és a projekttel szemben, hogy folyamatos előre haladásra legyünk képesek, máskülönben nem lenne értelme folytatnunk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Platio folyamatosan tud fejlődni.

Hányszor futottatok zsákutcába és kellett új irányból nekikezdeni egy adott problémának?

Konkrét zsákutca a projekt kapcsán, tehát, ami közvetlenül a terméket, vagy magát az ötletet érintené nem volt, de olyan azért előfordult, hogy bizonyos funkcióinak, megoldásainak fejlesztését háttérbe kellett helyezni, hogy minél jobb ütemben tudjunk haladni, illetve, hogy a rendelkezésre álló keretösszeget a lehető leghatékonyabban tudjuk elkölteni. Zsákutca formai megoldásokban, alkalmazott eszközökben, alkatrészekben volt, de ez – úgy gondolom – mindig előfordul egy fejlesztés során. Szerencsére ezeket a problémákat folyamatosan sikerül megoldani.

futi3

Volt-e olyan időszak, amikor úgy éreztétek nincs tovább és inkább külön váltok és mindenki megy a maga útján tovább?

Kis túlzással azt mondhatnám, minden héten van, mikor feszültebbek a pillanatok, de ennek az állapotnak, amit mondasz, nem kerültünk még a közelébe. Mindannyian jól ismerjük egymást kölyök korunk óta, ezért nagyon könnyen meg tudjuk bocsátani egymás dolgait. Nem gondolom, hogy ilyen szakításnak a közelébe kerülnénk a jövőben.

Termékkel való gond miatt sem volt?

Olyan volt, hogy pár napot rágódnunk kellett egy megoldással, és ezek tényleg nem voltak vidám napok, de olyan, hogy dobjuk el az egészet miatta, olyan nem volt soha.

Miként oszlik meg a munka, hogyan működik nálatok a csapatmunka?

Szerintem minden kisvállalkozásban az elején nagyjából mindenki csinál mindent. Például ha a „K” betűnél maradunk, mind a hárman csináljuk a kávét és könyvelést is. A technikai kérdésekben pedig magától értetődően válnak szét a feladatok: Jocó villamos- és vegyészmérnök, ő viszi a fejlesztéseket a villamosság terén és az anyagválasztásban. Imi gépészmérnök, ő hozza a szerszámokkal és megmunkálással kapcsolatos döntéseket, én meg tájépítészként a megjelenés, felhasználás, területével foglalkozom, illetve például most a vállalkozás arculatával vagyok elfoglalva.

Mi motivál titeket? A pénz, a megoldás megtalálása az energia gondokra, vagy pusztán szeretnétek letenni valamit az asztalra és ezt találtátok a legjobb megoldásnak?

Mindannyian őszintén motiváltak vagyunk abban, hogy azokat az alternatív, megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiákat, amik itt vannak az orrunk előtt, még szélesebb körben használhatóvá tegyük. Viszont ahhoz, hogy ez fenntarthatóan működni tudjon, érthető okokból arra van szükségünk, hogy a cégünk minél hamarabb profitot termeljen.

Jelenleg mi a legnagyobb kihívásotok (vagy mi volt) a projekt kapcsán?

Egészen biztosan nem én vagyok az első, aki ezt mondja: az anyagiak. Nehézség, hogy a mi cégünk egy hardware fejlesztéssel foglalkozó startup, és mint ilyennek talán több a fejlesztési költségünk, mint mondjuk egy applikációt fejlesztő hasonló méretű vállalkozásnak. Folyamatosan dolgozunk, hogy a lehető legjobban költsük el a rendelkezésre álló fejlesztési keretet, és ez néha nagyon izgalmas kreatív megoldásokra, vagy új technológiák elsajátítására késztet minket.

Van-e hasonló technológia már máshol, vagy kifejezetten egy magyar fejlesztésről beszélünk?

Hasonló fejlesztésekről azért beszélhetünk. Például többen foglalkoznak autópályák napelemmel való beborításával, vagy a lépési energia hasznosításával beltéren. Amitől mi azt gondoljuk, hogy a mi fejlesztésünk különleges, az „plug-and-play” rendszer szerű kialakítás. Ez alatt azt ér12087828_1670979716480327_8172715435382950231_otjük, hogy az elemeket csak egymásba illeszted, és az elektromos hálózat már kész is. Tulajdonképpen egyszerűbb, mint egy normál beton térkő burkolat kialakítása, hiszen itt az elemek maguktól összekapcsolódnak. Ezzel szemben azt látjuk, hogy a hasonló termékek beépítéséhez hatalmas kábelkötegekre és szaktudásra van szükség, ha egyáltalán kaphatók és nem csak prototípusok. A mi termékünk az egyszerű beépíthetőségre fókuszál, például te magad felszeded a megunt térkő burkolatodat a garázsbejáródon, lehelyezed a Platiot, és ugyanúgy önellátó tudsz lenni az áram tekintetében, mint egy napelemmel. A termékünk nagy előnye még az egyszerűsége és a modularitása: a cserélhető fedlapja révén rengeteg technológiát be tud fogadni, de akár nagyon olcsóvá is tehető, illetve lerakás után is testreszabható. Szerintünk valódi alternatívája lesz a szörnyű ma kapható beton térköveknek.

Miként látod a jövőjét a Futinak? Hány éven belül várható komolyabb elterjedés?

A Platiot a jövő évben piacra visszük, a piaci tapasztalatokat pedig a termékbe visszaépítve, folyamatos fejlesztés mellett, kb. két-három év alatt szeretnénk megjelenni Magyarország, illetve Európa jelentősebb városaiban legalább egy-egy mintaterülettel. Hosszabb távon szeretnénk az egész világon értékesíteni a terméket, vagy a licenszjogot.

Köszönöm Miklósnak az interjút!

Remélem Ti is érdekesnek találjátok majd!

Veres Bence