Ha kíváncsi vagy, mi köze van egy darab ragasztószalagnak és az FBI-nak egymáshoz, vagy milyen kiegészítőket használ Mark Zuckerberg a laptopjához, illetve tudni szeretnéd mivel érdemes próbálkozni, ha vírusmentesen akarsz dolgozni az online térben, akkor ne hagyd ki a mai cikkünket!

Ha csak a címet olvasod joggal feltételezheted, hogy a DAG-nál az egyik cikkíró sokat volt a napon. Pedig hidd el, nem csak eleje van a fent említett gondolatnak, hanem bizony vége is, úgyhogy gyere, érjünk a végére.

Gondolom azért kitaláltad miről lesz ma szó, úgy van a vírusvédelemről, miként védhetjük meg gépünket, irodai hálózatunkat, illetve kicsit kivesézzük, mik történtek az elmúlt időszakban az informatika és social media fontos alakjaival, valamint adunk pár tippet hogyan ne próbáljunk meg védekezni. Igazából most bemásolhatnám a Wikipédia „számítógépes vírus” szócikkét és a nagyjával meg is lennék, mehetnék cuki kiscicás videókat nézni. De az ellenkezne az elveimmel, úgyhogy ez ma elmarad. Cserébe mesélek pár sztorit. Például nem tudom tudtad-e kedves olvasó, hogy a Facebook atyja, a fenomén, a lájkok és megosztások mágusa, maga Mark Zukerberg még hisz a régi módszerek erejében, és bizony előszeretettel takarja le laptopjának webkameráját egy egyszerű ragasztószalag darabbal, illetve a beépített mikrofonra is jut egy kevés belőle. Igaza van, fő a biztonság, és nem lehet tudni mikor szakad el valami fontos irat és legalább biztos lesz kéznél némi ragasztószalag. De ha ez a példánk nem lenne elég, az FBI igazgatója, James Comey szintén ezt az egyszerű, ám hatásos módszert alkalmazza.

mark-laptop

Itt most csak zárójelben jegyezném meg, hogy ámbátor Mr. Zukerberg komoly hangsúlyt fektet az offline védekezésbe, de sokkal kevesebbel is beéri az online védekezés terén, melyet hűen tükröz az eset, miszerint feltörték Twitter fiókját. A hackereknek nem lehetett nehéz dolguk, mivel a jelszó nem volt túlbonyolítva. Mondhatnám a jelszót egy gyerek is ki tudta volna találni, olyan egyszerű volt. Most, hogy felkeltettem a kíváncsiságod kedves olvasó, gondolom illene elmondjam mi volt az. De, hogy Vin Dieselt idézzem „Not today”.

A világon két jelentős esemény zajlott le a technika területén. Az első, amikor 1876-ban Nikolaus Otto feltalálta a robbanómotort. A második pedig 1998-ban a Google keresőmotorjának feltalálása volt. Mi köze ennek az erőltetett párhuzamnak a témánkhoz? Hát nem csak a kommentkirály Twitter fiókja bánta az óvatlanságot, hanem bizony a Google CEO-jának, Sundar Pichaninak is, melyet szintén az OurMine hacker csoport tört fel. Viszont az OurMine esetében nem kell egyikőjüknek sem az adatokkal való visszaéléstől tartani, ugyanis a hacker csoport pusztán fel akarja hívni a figyelmet, milyen egyszerű is feltörni adott fiókot, melyet tweet formájában közölnek az érintett fiókjából megjelölve magukat a szövegben.

f1b5lfuzmwvzs7nslwbn

De ha azt gondoljuk, hogy csak a nagy emberek eshetnek áldozatul, tévedünk. Nemrégiben ugyanis a Microsoft Office 365 programba férkőzött egy zsaroló vírus, mely a felhasználókat vette célba, titkosította a fájlokat, megjelenítette a váltságdíj-követelését, illetve még a PC audiorendszerét is irányította, hogy szóban is elmondhassa a követeléseit. A Microsoft gyorsan lépett és 24 óra leforgása alatt blokkolta a fenyegetést.

Most pedig lássuk mi a helyzet a vírus elleni védekezések Király Gáboraival, akik bármit kivédenek. A Kaspersky Lab kutatása szerint a megkérdezett felhasználók 22%-a takarja le a webkamerát. Ami mint azt láttuk nem rossz megoldás, de attól még a mikrofon szabad marad. 27%-uk offline eszközön tárolja adatait, ami valóban jó megoldás egészen addig, míg esetleg egy fertőzött eszközt (pl. pendrive) nem csatlakoztatunk rá. A felhasználók 19%-a kerüli a népszerű weboldalakat, mint a Google vagy Facebook, ugyanis ezek az oldalak személyes adatokat gyűjthetnek. Bizonyos adatok esetében viszont ez már szokás, nem lehet elkerülni. A megkérdezettek 8%-a elrejti a számítógépét. Ezen módszer hatásosságáról estig lehetne vitatkozni, egyezünk meg annyiban, hogy ha olyan jól elrejti, hogy maga se találja meg és nem használja, valóban működhet a dolog. 7%-uk pedig beüti, majd kitörli fizetési adatait online vásárláskor, ezzel „összezavarván” a vírusokat, mondanom sem kell hasonló eredményességgel, mint az előbb említett példa.

Végül pedig nézzünk meg 1-2 tippet, hogyan is védekezzünk eredményesen. Az első alaptechnika nemes egyszerűségű, ismeretlen eredetű emailt ne nyissunk meg, ne csak a csatolmányától óvakodjunk, de magát a levelet is azonnal töröljük. A „küldd tovább 10 ismerősödnek, vagy meghal a szomszéd kiskutyájának az unokaöccsének a gyerekkori haverja” tárgyú leveleket szintén ne küldjük tovább. Amit még ezen kívül tehetünk, hogy letöltünk gépünkre egy vírusvédő programot aminek legyen beépítve online figyelője, azaz böngészés közben is folyamatosan figyelje az oldalt ahol járunk és az emailes fenyegetéseket is szűrje. Érdemes lehet nem egy ingyenes verziót alkalmazni, hanem kicsit költeni rá, mivel azokban nem mindig van tűzfal és spamszűrés , valamint nem frissítik rendszeresen. Érdemes naponta frissíteni a víruskereső adatbáziást, mivel ekkor töltődnek le az új megjelenésű vírusok adatai. Az alkalmazások és operációs rendszer folyamatos frissítése szintén javallott, ugyanis nagyobb eséllyel lesz ellenállóbb adott program újabb verziója, mint elődje. Végül pedig egy ami biztos beválik, tartsunk mindig biztonsági másolatot offline mód, a fontosabb adatokról, mely fizikai károkozás esetén is jól jöhet.

Ennyi lett volna ez a kis gondolatébresztő az IT Security témában, remélem azért 1-2 tipp valóban hasznodra válik majd kedves olvasó, vagy ha nem is segítettem konkrét tanácsokkal, de felkeltettem a figyelmed és a jövőben jobban odafigyelsz majd ezekre. Írnám még tovább is, de sajnos az OBI mindjárt zár, nekem pedig elfogyott itthon a ragasztószalagom, és amióta elkezdtem írni a gondolataimat, a laptomon úgy érzem, mintha én lennék az új VV Alekosz, úgyhogy ha nem haragszol most búcsúzom. Biztonságos munkát kívánok!

Ha tetszett írásunk, olvasd el többi cikkünket is!

Forrás: hvg tudomány

Veres Bence