A digitális gazdaság és a digitális társadalom kettős képet mutat: egyrészt nagyon jók vagyunk, másrészt nagyon sokat kell még fejlődnünk nekünk, magyaroknak. Mi hangzott el az MKT rendezvényen? Merre tart a digitális élet hazánkban? Miért nem gyarapodik nagyobb mértékben az online vásárlások száma? Olvasd el rövid összefoglalónkat a témáról!

Alábbi sorokban a Magyar Közgazdasági Társaság és Nemzetgazdasági Minisztérium gondolatai következnek. A téma kissé komoly, kissé száraz, de mindenképpen fontos annyira, hogy foglalkozzunk vele.

,,A digitális gazdaság és a digitális társadalom kettős képet mutat: egyrészt nagyon jók vagyunk, másrészt nagyon sokat kell még fejlődnünk nekünk, magyaroknak” – fogalmazott az MKT főtitkára.

Az ülésen elhangzottak alapján a digitális gazdaság és társadalom kettős képet mutat, mivel egyfelől annak ellenére, hogy bizonyos területeken már fejlettek vagyunk, sok olyan téma van még, ahol hosszú út áll előttünk. Erre jó példa lehet, hogy a magyar háztartások 94%-ának van szélessávú szolgáltatásokhoz hozzáférése, illetve az internethasználat is kiemelkedően magas. Ellenben a digitális közszolgáltatások terén még lenne hova fejlődnünk.

informatika (1)

Az internethasználók közel harmada veszi igénybe rendszeresen az e-kormányzati szolgáltatásokat, a háziorvosok közel 2,2%-a juttatja el a recepteket elektronikus úton a gyógyszerészekhez. De ugyanezt elmondhatjuk az online bankolás és online vásárlás terén is. Habár manapság szélesebb körben bonyolítják vásárlásaikat online a lakosok, de elmondhatjuk, hogy főleg kisebb értékű termékeket vesznek, ugyanis egy bizonyos fokú bizalmatlanság továbbra is jelen van az emberekben, nem szívesen adják ki adataikat, illetve inkább hisznek a személyes vásárlás erejében, amikor alkalmuk nyílik egyszerre több érzékszervükkel megvizsgálni az árut, illetve bizonyos esetekben szívesen kérik a bolti eladók segítségét is.

,,Meggyőződésem, hogy a digitális gazdaság és a foglalkoztatás kettőse, illetve ezek összefüggései meghatározóak lesznek az előttünk álló évek gazdasági növekedésében és ennek a növekedésnek a fenntarthatóságában egyaránt.”

Hegedüs Éva szerint a digitális gazdaságban komoly potenciál rejlik, és itt nem csak technológiai fejlődésre utalt, hanem a foglalkoztatásra is. Gondol itt a távmunkára, a mozgásukban korlátozott emberek foglalkoztatására. Hiába, ez lesz a jövő, ezért minden területen érdemes a digitalizáció kérdéskörével foglalkozni.

Olvasd el korábbi összefoglalóinkat is!

 Veres Bence