Érdekelne, hogyan szervezi meg csapatát egy IT szakember? Milyen kompetenciákat vesznek figyelembe ezen a területen? Mi vár az álláskeresőkre tanulmányaik után? Tudod, hogy vezetőként mi a legfontosabb egy csapat irányításakor? Mit gondol Turóczi János,a Sigma Technology Unit managere arról,milyen értékek tesznek sikeressé egy csapatot? Olvasd el legfrissebb írásunkat, és minden kiderül!

,,Bár a professzionális termék leszállítása a végcél, fontos, hogy ne vedd magad túl komolyan, és élvezd, amit csinálsz. Ezen keresztül sokkal hamarabb célt érsz!”

Mesélj kicsit a jelenlegi munkádról, mutasd be kérlek, hogy pontosan mivel is foglalkozol!

A Sigma Technology-nél dolgozom, mely egy svéd multinacionális vállalat, mérnöki szolgáltatásokat nyújtunk a világ minden pontján Kínától a Szilícium völgyig. Itthon két fő tevékenységi körünk van, amely IT konzultáció, illetve szakmai szövegírás. Utóbbi- a szakszövegírás- nem igazán ismert szakma hazánkban, a célja professzionális műszaki dokumentációk készítése, minél pontosabban, érthetőbben mégis minden részletre kiterjedően. Az én feladatköröm a másik profilhoz kötődik, IT szakértő csapatokat koordinálok. A célunk, hogy speciális szaktudású embereket biztosítunk partnereinknek, akiknek esetleg erre nincs kapacitásuk, vagy akik a szakemberek kiképzését nem engedhetik meg maguknak. Unit Manager-ként feladatom új üzleti lehetőségeket keresése, de emellett igyekszem a jelenlegi csapatomat stabilizálni, illetve növelni és bővíteni is újabb munkatársakkal. Folyamatosan keresem azokat a szakértőket, akik részei lennének csapatunknak; olyanokat, akiknek tudása és kompetenciái a  csapat többi tagjának is hasznára válhatnak.

Minden szakterületnek megvannak a maga pozitívumai és negatívumai. A Te munkád milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?

Amit elsődlegesen előnyként ki tudnék emelni, hogy úgy tudsz kreatív munkát végezni, hogy közben biztosíthatod az embereidnek a folyamatos fejlődést. Az IT szektorban folyamatos a fejlődés, egyre szélesebb körben kerülnek elő olyan megoldandó problémák, amelyekhez folyamatos innovatív ötletekre és kreatív gondolkodásmódra van szükség. Vegyünk például egy hűtőszekrényt. Egyre többet hallani arról, hogy a közeli jövőben már nem kell gondolkodnunk azon, hogy mit kell bevásárolni, ezt a konyhai eszközök megteszik helyettünk: megrendelik a hiányzó ételt a boltból, nekünk pedig csak fizetni kell. Ugyanakkor a mai bulvársajtó valószínűleg szívesen benézne virtuálisan bármelyik híresség hűtőjébe. Ezzel el is jutottunk oda, hogy egy hűtő tervezéséhez a jövőben adatbiztonsági szakember is szükséges. A piaci verseny pedig nem csökkent, mindig a vetélytársak előtt kell lenni egy lépéssel. A lemaradást nem indokolhatja senki a változó igényekkel, vagy azzal, hogy nincs meg a megfelelő kompetenciájú embere.  Ha már szakembereknél tartunk, sajnos itt jelenik meg a terület egyik nagy hátránya. Egyre több képzett, és tapasztalt IT szakemberre lenne szükség, amit egyre nehezebben találunk meg. Az egyik legfontosabb feladatunk jelenleg az megfelelő szakemberek keresése.Egyre gyakoribb az is, hogy már az egyetemekről kikerülők közül is keresgélünk, válogatunk.

sigma_technology_news_091-800x333

Mi volt az eddigi legjobb teljesítményed a munkád során, amire különösen büszke vagy?

Ez egy érdekes kérdés, mert nem vagyok egy múltban élő típus. Mindig az aktuális projektet tekintem a legjobb és a legnagyobb kihívásomnak. 11 évig dolgoztam amerikai multinacionális hátterű bankban, 5 évet tipikus állami cégnél, de voltam vállalkozó is. Dolgoztam fejlesztőként, projekt vezetőként, és vezetőként feleltem néhány fős csapattól kezdve összesen negyvenöt fő munkájáért is. Most telekommunikációs területen érzem jól magam, de nagyon sok egyéb terület érdekel emellett is. A munkám során azt élvezem a leginkább, hogy hogyan tudom az emberekből kihozni a maximumot, hogyan tudom elhitetni velük, hogy igenis mindenre képesek. Tehát ha van az embernek egy csapata, akkor hol van az a pont, ami még jobban ösztönzőleg hat és még több kreativitást vált ki, még nagyobb kitűnést eredményez az adott közegből. Úgy gondolom,hogyha egy csapattag sikeressé válik, akkor azzal az egész csapatnak előnyt szerezhet. Korábban bevett vezetői gyakorlat volt az ,,oszd meg és uralkodj” elv,ami egy vezető pozícióját viszonylag stabilan tartja, de a csapat teljesítményét nagyon lerontja, továbbá fluktuációt eredményez. Régebben, ha egy kolléga felmondott, bármikor volt a helyére más. Manapság ez már nem engedhető meg: ha bárki elmegy a csapatunkból, akkor egy hosszú folyamat törik meg és kemény munka veszik kárba, amit bizony nehéz pótolni.

Honnan szerezted a legpraktikusabb tapasztalataidat?

A csapatomból merítek, mert szerintem akkor jó egy vezető, ha a csapatának a sikereit meg tudja élni, át tudja érezni. Így a csapatom sikere amennyire az övék, legalább annyira az enyém is. Nekem, mint vezetőnek az a legfőbb dolgom, hogy mindenféle stressztől és frusztrációtól mentessé tegyem környezetüket, és a fókusz a munkára kerüljön. Ehhez persze az kell, hogy a csapatomban lévő emberek szeressék a munkájukat, szeressenek bejárni akár hétfő reggelenként is… Ebből a mentalitásból következik az is, hogy ha egy munkatársunk távozni akar tőlünk, akkor valószínűleg én csináltam valamit rosszul. Így tehát az a feladatom, hogy olyan motivációt adjak embereimnek, ami ennél a csapatnál tartja őket. Ehhez azonban szükséges megismernem őket, fenn kell tartanom az az alapvető motivációikat, és el kell érnem, hogy átéljék a teremtés örömét. Ezek mellett pedig biztosítom munkatársaim számára a megfelelő környezetet, tanfolyamokat, eszközöket, speciális szoftvereket- ez a munkám tradicionálisabb része.

Ki az az ember, akinek a legnagyobb hatása volt a munkádra?

A bankban, ahol dolgoztam volt egy vezető, akinek elképesztően jó humora volt, amivel bármilyen problémát képes volt megoldani.  Az ő ideológiája szerint fontosabb megtartani, és motiválni azokat az embereket, akik folyamatosan hoznak egy stabil szintet, mint azokat, akik „alapvetően elszúrnak egy projektet, majd heroikus küzdelemmel, és sok túlórával végül hőssé válnak”. Ez is egyfajta motiváció, amit ma én is képviselek. Ehhez pedig társult egy nagyon erős érdekképviselő készség, amely a tárgyalásoknál nagyon kemény ellenféllé tette.

Azt hiszem a következő kérdésre már előre lett vetítve a válasz. Csapatban vagy egyedül szeretsz dolgozni?

Vállalkozóként dolgoztam egyedül, de volt már, hogy 45 ember munkájáért feleltem több csapatra szétosztva. Azt kell hogy mondjam, szigorúan csapatban! Több területen is foglalkozom emberekkel és próbálom segíteni őket a napi munkájuk során. Az esetleges nehézségek ellenére is úgy gondolom, könnyebb megélni a másik sikereit egy több fős közegben.  Az a legfontosabb, hogy elérjük, hogyan dolgozzanak az emberek egymásért és ne egymás ellen, hiszen a folyamatos pozitív visszajelzések visznek bennünket is előrébb. Nem az a célunk, hogy bárkit is megváltoztassunk, hanem igyekszünk felfigyelni olyan tulajdonságokra és készségekre, amelyekben az adott személy a legerősebb. Így például egy vezető személyiség fogja képviselni és védelmezni a csapatot, mintegy ernyőt képezve, rajta keresztül jutnak el a csapat többi tagjához a leghasznosabb információk. Aki pedig egy stabil húzóember, annak igyekszünk olyan feladatokat adni, melyek akár ismétlődőek lehetnek, de folyamatosan újabb kihívások elé állítják. Ahhoz, hogy ezt így lehessen szegmentálni, és mindenkire kellőképpen oda lehessen figyelni, vezetőként sokkal több erőforrást kell bevetni, mint korábban.

Mi alapján szervezed meg a csapatodat? Vannak kiemelt kompetenciák?

Nyilvánvaló, ha tudnék válogatni az emberek között, akkor lennének olyan dolgok, melyeket biztosan figyelembe vennék, de ez nagyon nehéz. Janos-Turoczi-photo_500,,Abból kell főzni, ami van.” Az új feladatokra és a felmerülő problémákra szabjuk a csapatunkat. Fel lehet mérni, hogy milyen emberek elérhetőek, milyen emberek motiváltak és mennyire lelkesek.Sok mindent meg lehet tanítani egy embernek, de egy dolgot biztosan nem: a hozzáállást.A motivációt nagyon könnyű elvenni, és ezután még nehezebb újraéleszteni, hiszen ez egy folyamatos munka mindenki részéről. Nagyon fontos az, hogy egy ember mitől érzi magát sikeresnek. Ez lehet a család, a tanulás, új ismeretek elsajátítása, bármi. Hogyha egy ember sikeresnek érzi magát a munkahelyén, akkor az adott céget is sikeresebbé teszi.

Hogyan választod ki a megfelelő embereket a csapatodba?

Cégünknél van egy nagyon jó toborzó, akinek remek szeme van az új munkatársak megtalálásához. Kezdetben egy személyes beszélgetést részesítünk előnyben, persze nálunk is vannak szakmai tesztek az álláskeresőknél, de a jó személyiséget sokkal fontosabbnak tartjuk. Ha ez nem megfelelő számunkra, akkor nem húzzuk tovább egymás idejét. Mindig az a legfőbb, hogy az ember milyen pozícióban és hogyan érzi jól magát. Ebben van a legnagyobb tapasztalatunk, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy meghallgassuk az igényeket. Mindenkinek van egy első benyomása az interjúk, beszélgetések során, de az őszinte és a nyílt kommunikációnak jelen kell lennie már a kezdetektől fogva.

Profiként mit tanácsolsz pályakezdőknek ezen a területen?

Szerintem most igazán jó pályakezdőnek lenni. Választani ugyan nehéz, mert minimális információ alapján kell meghozni egy hosszú távú döntést, ami nagy felelősséggel jár. Ugyanakkor nagyon sok olyan lehetőség adódhat, melybe akár érdemes is belevágni már a tanulás ideje alatt. Azt javasolnám, hogy nézzenek körül a piacon, próbálják ki magukat. Az IT szektorban az a legfontosabb, hogy korábban milyen munkáik voltak. Nézzék meg tehát, mi az, amit már most meg tudnak csinálni. Írjanak programokat, kezdjenek bele érdekes kutatásokba. A raspberryk, és Arduinok világában fillérekből összehozhatóak olyan eszközök, amivel lakásunkat vezérelhetjük. A mobiltelefonok világában egyszerűen el lehet juttatni tömegekhez egy jó ötletre épülő játékot, vagy akár a nyílt forráskódú közösségekben nagyon hamar szerezhetünk magunknak hírnevet. Ezek kombinációja pedig lényegében végtelen. Ha ezeket be tudja mutatni egy állásinterjún, akkor szinte biztos a siker.

Rengeteg írást olvastam arról, hogy mennyire fontos manapság a kapcsolati tőke, a mai rendszerek ,,mozgatórugója”.  Hogy látod ezt?

Alapvetően a kapcsolatok megkönnyítik az emberek életét, ha mindent lehetőségként fogunk fel. Nem az ördögtől származik a kapcsolati tőke, a legtöbb információt először úgyis mindenki az ismerőseitől, ismeretségi köréből szerezheti be. Nem csak azért fontosak a kapcsolatok, mert az interakciók számos lehetőséget rejtenek, hanem mert segítenek megalapozottabb döntést hozni. Soha nem tudhatod, kinek lesz szüksége a szakértelmedre, vagy hol figyelnek fel rád…

Ha még többet szeretnél megtudni a vállalatról, látogass el az alábbi oldalra: http://sigmatechnology.se/

Köszönöm Jánosnak az együttműködést és remek válaszait!

Remélem Ti is hasznosnak találjátok majd!