Bár az utóbbi években Magyarországon tovább nőtt a bankkártyás fizetések gyakorisága, a hazai elektronikus pénzforgalom mértéke bizonyos területeken még mindig messze elmarad az uniós átlagtól. Ezen szeretne változtatni a Magyar Nemzeti Bank az azonnali átutalási rendszer itthoni létrehozásával.

A világ számos országában már most is működik az azonnali átutalási rendszer, Magyarországon ez azonban egyelőre nincs így. Viszont Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója szerint 5 éven belül ez alapelvárás lesz hazánkban is, ezért az MNB elkezdte a projekt megvalósításának kidolgozását. Ennek keretében a pénzintézet fogyasztókkal, IT-cégekkel, kereskedőkkel és más bankokkal is tárgyal, hogy a lehető legideálisabb megoldás születhessen meg.

A mostani gyakorlat ugyanis nem túl kedvező a kereskedők számára. Ha ugyanis egy vásárló kártyával fizet egy üzletben, az összeg csak 1-2 nap múlva kerül jóváírásra a kereskedő számláján. Ezen változtatna az azonnali átutalási rendszer, amelynek megvalósításával szemben a következők az MNB fő elvárásai:

 • 0-24 órában üzemeljen az év minden napján (ne legyenek leállások).
 • A fizetés jóváírása másodpercek alatt történjen meg, a másik fél azonnal jusson hozzá a jóváírt összeghez.
 • Érkezzen értesítés arról, hogy a fogadó fél az összeget megkapta.
 • Minden piaci szereplő számára elérhető legyen a versenysemlegesség jegyében.
 • A könnyebb megjegyezhetőség végett használjon másodlagos azonosítókat is (pl.: mobilszám, e-mail cím, stb…)
 • A rendszer nyílt szabványokon alapuljon ezáltal lehetővé téve, hogy új szolgáltatások épüljenek rá.

bankkártya

A rendszer létrehozásában alsó hangon 100 intézmény, központi szereplő, fejlesztő fog részt venni, és feltételezhetően legkorábban 2019. második felére fog megvalósulni a projekt. A megvalósítás menetrendje pedig a következőképpen fog kinézni:

 • A konzultációk lezajlanak októberre, létrejön a végleges modell.
 • 6-8 hónap alatt elkészülnek az üzleti specifikációk.
 • Ezután 6-12 hónap alatt beszerzik a szükséges rendszereket.
 • 12-18 hónapot fejlesztenek.
 • 4-8 hónapig tesztelnek.

A digitalizáció nyomán itthon is egyre több és könnyebben kezelhető elektronikus fizetési lehetőség nyílik meg a vásárlók, fogyasztók előtt. Ezek hatására a legtöbb területen lassacskán, de ledolgozzuk lemaradásunkat az uniós átlagtól. Az átutalások GDP-hez viszonyított aránya például már igen közel jár az európai átlaghoz, a vásárlások elektronikus fizetésénél és az elektronikus számlafizetéseknél azonban még jelentős az elmaradottságunk. Mindkét területen több, mint 10%, utóbbinál csaknem 37%. (Ezt a lentebbi ábra szemlélteti.)

jótáblázat

Forrás: portfolio.hu

Ahogy az az ábráról is leolvasható az elektronikus számlabefizetéseknél a tavalyi év hozta meg a régen várt áttörést. Ez részben a Magyar Posta bizonyos fejlesztéseinek, például a csekkek kártyás fizetésének ingyenessé tételének köszönhető. Ebből a példából is jól látszik, hogy az effajta újítások nagyon hasznosak lehetnek, ezért nagy szükség van rájuk. Reméljük az azonnali átutalási rendszer bevezetése is hasonlóan sikeres lesz, és hozzájárul az eredmények további javulásához. Mi minden olyan törekvést üdvözlünk, ami az élet újabb és újabb területeit egyszerűsíti a digitalizáció által, mivel hisszük, hogy a mai világban az online és digitális felületek ismerete a sikeresség egyik elengedhetetlen zálogának számít.

Forrás: portfolio.hu