Az Információs Társadalom Parlamentje nevű konferencián, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a következő évben akár 18 százalékra csökkenhet az internetszolgáltatás áfája, ami még sosem volt 20 százalék alatt. Ehhez azonban több tényező együttes befolyására is szükség van, mint: a kormányzat, a piaci szereplők, a szellemi, társadalmi és tudományos műhelyek, és a kormányzat aktív szerepvállalása. Így tehát egy összetett rendszer egységes fejlődéséről van szó. A digitális átállás sikeressége ezeken a tényezőkön áll vagy bukik, hiszen csak ott lehet hatékony ez a folyamat, ahol a kormány is beszáll és elvégzi a rá vonatkozó feladatokat.

A konferencián az alapvető célkitűzések is meg lettek fogalmazva: ,,Célunk, hogy a digitalizációnak mindenki a nyertese legyen”– jelentették ki. Ez kétféleképpen valósulhat meg, lehet, hogy valaki jelentős előrelépéseket tud tenni ezáltal, de lehet, hogy valakit sikerül megóvni a rendszer alapvető negatív következményitől. A jövő januári áfacsökkentés pedig hozzájárulna ahhoz, hogy minél több háztartásban élhessenek az internet előnyeivel és a pozitív oldalával.

,,A digitalizáció nem csodaszer, de nagyon sok jelentős probléma megoldásának a világban már bevált módszere.”

Emellett  Deutsch Tamás kijelentette azt is, hogy a magyar oktatási rendszert is érinti – és kell, hogy érintse – ez a fajta átalakulás azáltal, hogy az oktatók és a tanárok lehetőséget kapnak az egyéni digitális kompetenciáik fejlesztésére, így akár a hazai kis-és középvállalkozások is képzéseken vehetnének részt.

Digitális-írástudás-Tréning-1024x683

A miniszterelnök tehát az alábbi célokat fogalmazta meg:

  • a digitalizációnak mindenki a nyertese legyen
  • az áfacsökkentés által minél szélesebb körben elterjedő rendszer
  • jelentős előrelépések ezen a területek
  • a folyamat természetes veszélyeitől való megóvás
  • érdemi eredmények a magyar oktatási rendszer digitális átalakulásában
  • a tanárok, oktatók lehetőséget kapjanak saját digitális kompetenciák fejlesztésére
  • ingyenesen fejleszthető digitális alapképességek akár a hazai kis-és középvállalkozások résztvevő számára
  • 2018-ra elérni, 2020-ra pedig meghaladni az uniós átlagot a digitális írástudással, valamint az internethasználat-és elterjedtség , a tanárok és az oktatás digitalizáltsága terén
  • az ágazat fontos szerepének növelése a gazdasági növekedésben és a foglalkozás bővülésében

A digitális írástudás azokat a képességeket tartalmazza, melyek lehetővé teszik a felhasználó számára a számítógép által nyújtott lehetőségek kiaknázását. Ehhez persze hozzátartozik az internet ismcovers_372752erete és egyre inkább nő a multimédiás alkalmazások jelentősége is, így az új lehetőségek a hagyományos tanulást is átalakítják; egyre inkább terjed az e-learning, ami lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a saját maga által megszabott időben tanuljon. A digitális írástudás ismerete napjainkban szinte már elengedhetetlen ahhoz, hogy lépést tarthassunk a környezetünkkel és azzal a fejlődéssel, ami korunkat jellemzi, (gondoljunk itt arra, hogy nincs olyan állás, amelynek betöltéséhez ne kellene jelentős mértékű digitális ismeret) ezért is jelentős mértékű ennek a programnak az előrelépése.

Ha érdekelne mekkora költségvetésű lenne a programban meghatározott pontok teljesítése; miért nélkülözhetetlen a digitális technikák oktatása, az alábbi oldalon további információkat olvashatsz a programról.

Forrás: egov.hu