Május 25.-én lett véglegesítve az Európai Parlament és az Állandó Képviselők Bizottsága által az a megállapodás, miszerint a közszféra weboldalait és mobil alkalmazásait az egész Unióban hozzáférhetővé kell tenni. Így tehát biztosítani kell a polgárok számára azt is, hogy ha egy tartalom nem hozzáférhető a számukra, akkor arról meghatározott információt kérhessenek. Ez az előírás lehetővé teszi azt, hogy a különböző tartalmak sokkal hozzáférhetőbbek és jobban felhasználhatóbbak minden érdeklődő számára, de kiemelt szerepet kapnak a fogyatékosságuk vagy koruk miatt nehézségekkel küszködők.

Felhasznált forrásunkban kiemelt szerepet kaptak az eltérő webhelyek, alkalmazások és tartalmak megkülönböztetése. Az előírások arra vonatkoznak, hogyan is kell írott formában megjeleníteni a nem szöveges tartalmakat azok számára, akik látási nehézségekkel küszködnek, illetve miként szükséges olyan tartalmak létrehozása, amelyeket az eszközök sokaságával még jobban meg lehet jeleníteni.


teen-using-smartphone_20150505_201509_l

A szabályok a közszektorbeli szervezetek webhelyeire , alkalmazásaira és szolgáltatásaira fognak vonatkozni, így tehát az állami, regionális és helyi hatóságokat érinti majd, valamint olyan közérdekű szervezetek és szövetségek tartoznak a felsoroltak közé, amelyekre a közjog az irányadó. Az irányelvben meghatározott követelményeket természetesen más típusú szervezetek webhelyeire és alkalmazásikra is használhatják, így az extranetek és intranetek és  régebbi webhelyek is ezek közé tartoznak. Ezek ugyanis lehetővé teszik a munkavállalók és a diákok számára a mindennapi életükhöz szükséges információkhoz való hozzáférést.

Vannak azonban olyan webes tartalmak, melyekre nem vonatkoznak az előírások, így egy harmadik fél által létrehozott tartalmakra, valamint könyvtárak és múzeumok által őrzött örökségi gyűjteményekre. Emellett nem tartoznak hatály alá az élő közvetítésben szolgáltatott audiovizuális médiatartalmak, de biztosítani kell a hozzáférést, ha az élő közvetítést követően online tárolják őket.

build-small-business-website-wordpress

Ezek az előírások elméletileg fellendítik az akadálymentesítéssel kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacát az EU-ban. Emellett csökkenteni fogják az említett termékek fejlesztésének és a forgalmazásának költségeit az uniós országokban. Így tehát nem csak arról van szó, hogy automatizált és innovatív akadálymentesítési eszközök fognak megjelenni a piacon, hanem maga a piac, mint gazdasági szereplő is kiemelt tényező, hiszen a szabálynak lényeges szerepe van a növekedésben és a versenyképességben.

A következő lépésekről és bővebb információkról az alábbi oldalon olvashattok.

Forrás: egov.hu ;  consilium.europa.eu/hu