Vállalati fejlesztési lehetőségek: 2016 – Párbeszéd a GINOP programokról és a fejlesztési fókuszterületekről. Ezzel a névvel került megrendezésre április 7-én, csütörtökön a Joint Venture Szövetség (JVSZ) EU Bizottsága és az MKB Consulting által rendezett tanulságos konferencia. Az MKB Bank impozáns Váci utcai székházában tartott rendezvényen a résztvevők alaposabban is megismerkedhettek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) rejlő pályázati lehetőségekről.

A konferencia az MKB Bank vezérigazgatójának, Dr. Balogh Ádámnak a bevezető előadásával indult, aki szerint most éri meg a vállalkozásoknak kapacitásnövelésben gondolkodniuk, hiszen a 2020-ig Magyarország rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintos uniós forrás 60%-át a gazdaság fejlesztésére fogják költeni a kormány. Azt is elmondta, hogy szerintük 2017 lesz az áttörés évre, ekkora lesznek először látható jelei a GINOP programoknak.

DSC_8462

Ezután Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár mutatta be az elsőszámú prioritást – a Kkv-k versenyképességének javítását – megcélzó pályázatokat. Hangsúlyozta, hogy ahogy az Európai Unió, úgy hazánk is szeretné elérni, hogy az iparnak nagyobb szerepe legyen a gazdaságban. Szerinte ez a Kkv-k támogatásával lehetséges, ehhez azonban több mindenre is szükség van. Az egyik legfontosabb dolog a mai világban, amikor az internetnek kitüntetett szerepe van, az a korszerűség, azaz az új digitális technológia alkalmazása. Ha ilyen téren lemarad egy cég, az könnyen a versenyképességébe kerülhet. Az államtitkár emellett a területi egyenlőtlenségek csökkentésében, a hazai erőforrások és a foglalkoztatás növelésében valamint az energiahatékony eszközök elterjesztésében látja a Kkv-k fejlődésének zálogát.

A harmadik előadást Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár tartotta, aki a GINOP programok 5. és 6. prioritását – azaz a foglalkoztatás növelését és az oktatást és képzést – célzó pályázatokat mutatta be. A 25 év alatti vállalkozni akaró fiataloknak, a munkakeresőknek, vagy épp a nyelvet esetleg informatikai készségeket elsajátítani vágyóknak egyaránt érdemes lehet átnézni a GINOP 5-ös és 6-os számmal kezdődő pályázatait. A pályázatok egyébként – köztük azok is, melyekről Lepsényi István beszélt, azaz, a Kkv-k versenyképességét támogatóak – könnyűszerrel elérhetők és átnézhetők a palyazat.gov.hu oldalon. Mindenképp érdemes rászánni néhány percet a böngészésükre.

Az előadások végül Bánfi Zoltán, az MKB Consulting Kft. ügyvezetőjének a prezentációjával zárultak, mivel a tervezett ötödik előadónak, Karsai Tamás, helyettes államtitkárnak sajnos le kellett mondania a rendezvényt egyéb hivatali teendői miatt. Bánfi arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy bár még csak a pályázatok 1-2%-a került elbírálásra, mégsem szabad vállalkozóként nagyon sokáig tétovázni, ugyanis 2018 után várhatóan elapadnak majd az uniós források. Ha pedig valaki bizonytalannak érezné magát pályázatírás terén, akkor nyugodt szívvel fordulhat az MKB Consulting felé, ahol nemcsak a pályázat megírásában, de a projektmenedzsmenti munkában is segítenek. Ráadásul az MKB-val lehetőség nyílik arra, hogy egyszerűen, egyetlen helyen megtörténjen a pályázatírás, annak elnyerése esetén pedig az esetleges hiteligénylés is.

DSC_8487

Ezt követően egy rövid, kicsit kötetlenebb kerekasztal-beszélgetésre került sor a két megjelent államtitkárral. A rendezvény végül egy színvonalas állófogadással zárult, amely közben lehetősége nyílt a résztvevőknek egy kis networkingre.

Összefoglalva a Vállalati fejlesztési lehetőségek: 2016 elnevezésű esemény egy igen informatív és hasznos rendezvény volt egy igazán impozáns környezetben. Aki esetleg lemaradt volna, ha teheti, mindenképp nézze át a GINOP pályázatait, és ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége hozzájuk, nyugodt szívvel keresse fel az MKB Consultingot.