Március végén tartották meg a  Mentorprogram és sikeres befektetések első kézből nevű rendezvényt, amelyhez a helyszínt a Miniatűr Bár biztosította. A Startup Sikerek Klubja által szervezett esemény jó hangulatban zajlott, és számtalan hasznos információval szolgált.

A Startup Sikerek Klubja azzal a céllal jött létre, hogy igazi sikertörténeteket mutasson be, illetve hogy lehetőséget nyújtson arra, hogy ha valakinek valamilyen kérdése van, akkor azt feltehesse igazi szakértőknek – olyan személyeknek, akik már tettek le valamit az asztalra, akiknek meg van a tapasztalatuk ahhoz, hogy kielégítő választ tudjanak adni.

Az immár harmadik alkalommal megszervezett eseményen, ez alkalommal a Design Terminal főigazgatója, Böszörményi-Nagy Gergely válaszolt a kérdező biztos, Mester Sándor kérdéseire, illetve az általa mentorált három csapat képviselői is a kerekasztal beszélgetés résztvevői voltak. Szász Levente a Laborom, Bodó Péter a Route4u, Cseh József pedig a FUTI nevű vállalatot képviselte.

A kerekasztal beszélgetés elején, Böszörményi-Nagy Gergely egy rövid bevezetésként bemutatta a három jelenlévő csapatot, melyet a képviselők aztán kiegészíthettek.

FUTI: Megtudhattuk, hogy a FUTI tagjai elég szkeptikusan kezdték munkájukat, úgy érezték a pályázat beadásakor, hogy semmi esélyük nincs annak megnyerésére. Mondhatjuk, hogy egy kellemeset csalódtak a végén. Az ő ötletük lényege egy olyan útburkolat, amely energiát termel, az emberi lépést, a napfényt és az éjszakai világítást használva erőforrásként.

Route4u: Bodó Péter szerint a Design Terminal vitathatatlanul kimagasló munkát végez, az együtt töltött idő alatt már az első hónapban jelentős változások történtek cégüket illetően, és rengeteg hasznos tudásra tettek szert. Az ő termékük egy olyan útvonaltervező alkalmazás, amely kerekesszékeseknek, babakocsisoknak készült abból a célból, hogy közlekedésüket könnyebbé és biztonságosabbá tegyék. Ők fejlesztik a világ első ilyen navigációs rendszerét.

Laborom: Szász Levente megosztotta velünk, hogy sok programról kaptak ajánlatot, de a Design Terminal mellett döntöttek, mert látták, hogy ők már bizonyítottak. Pozitívnak tartják, hogy a mentorok állandóan rendelkezésükre állnak, és kétségkívül, velük akár még 5 perc is érték. Az ő ötletük egy olyan alkalmazás, melyen keresztül a betegek saját maguk tárolhatják, kezelhetik, és rendezhetik leleteiket. Bár erős konkurenciával állnak szemben, termékük már most felkeltette az emberek figyelmét.

startup sikerek

A következő kérdések alapján megtudhattuk, hogy a Design Terminal 150 mentorral rendelkezik, melyeknek 99%-a vállalkozó vagy befektető. A folyamat során vannak, akik lépésről-lépésre nyomon követik a munkát, de olyanok is vannak, akik például havi rendszerességgel, akár skype beszélgetés folyamán ellenőrzik a munkálatokat.

A szervező, Oroján Sándor is tett fel kérdéseket a kerekasztal beszélgetés tagjainak, melyek a befektetés kérdésére irányultak, illetve arra, hogy milyen konkrét, különleges esetet tudnának a résztvevők megemlíteni.

Szász Levente szerint, érdemes annyi befektetőhöz elmenni, amennyihez csak lehet, mivel nagyon sokat tanulhatsz a velük történő beszélgetésből, még akkor is, ha nem is áll szándékodban a jövőben velük szerződni.

Cseh József megosztotta a közönséggel, hogy nekik nem kellett befektetők miatt aggódniuk, de az tényleg fontos, hogy minden kérdésre tudj választ adni.

A Route4u képviselője bevallotta, hogy szerinte befektetők szerzése az nem egy cél, hanem egy eszköz a sikerhez vezető úton, mely egy „kitartó, fegyelmezett, és következetes munka”.

Az est folyamán arról is szó esett, hogy vajon mi lesz a Design Terminal sorsa, hiszen a kormány megszüntetne néhány háttérintézményt, és meglepő módón a Design Terminal is a potenciális áldozatok listáján szerepel. Erre Böszörményi-Nagy Gergely azt nyilatkozta, hogy megpróbálnak pozitívan reagálni erre a fejleményre, és bebizonyítani értékességüket tárgyalásaik folyamán. A kerekasztal beszélgetés után, a Terminal vezetője válaszolt néhány kérdésünkre is a mentorprogramjukat illetően, melyből kiderült, hogy ez a hat hónapos program komoly eltökéltséget követel meg, illetve akiknek szándékában áll, jelentkezhetnek majd ősszel, a program következő meghirdetésének alkalmával.

Alkalmunk nyílt a vendégek megkérdezésére is, akik mind azt mondták, hogy nagyon hasznosnak találták ezt a rendezvényt, már várják a következőnek az időpontját.

Még egyszer köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy mi is ott lehettünk az estén. Reméljük, ezzel a cikkünkkel Te is sok információval gazdagodhattál a rendezvénnyel kapcsolatban, és ha felkeltettük érdeklődéseteket, a Startup Sikerek Klubja szívesen vár a következő alkalommal.