Simon Erika vállalkozást indító nők mentora, aki kifejezetten nők számára tart vállalkozási tréningeket. Vele készítettünk interjút nőnap alkalmából.

Kérem, meséljen egy kicsit magáról!

Életem egyik örömforrása a munka, aminek most fontos területe a női vállalkozások fejlesztése is. Jogi szakokleveles közgazdász és mentálhigiénés szakember vagyok, de a tréning szempontjából a saját vállalkozási tapasztalatot tartom a legfontosabbnak. 2011-ben a Telenor és a SEED Alapítvány „Siker és harmónia – tanulságos vállalkozónői életutak” pályázatán első helyezést értem el a 2008-ban létrehozott, szervezetfejlesztéssel foglalkozó cégemmel. A vállalkozói lét nálam mindig együtt járt azzal, hogy folyamatosan ránézzek arra, mit is szeretnék, melyek a személyes és az üzleti céljaim, hogyan tudom ezeket harmóniába hozni és mik a kulcselemei a harmónia megteremtésének. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne az „így szoktuk” vezéreljen, bármit meg tudjak kérdőjelezni, és mindig az aktuális élethelyzetemhez igazítsam a döntéseimet.

Miért döntött úgy, hogy egy vállalkozási training-et indít?

Két dolognak volt ebben fontos szerepe. Egyrészt annak, hogy a nők számára gyakran kulcs-kérdés a munka kapcsán, hogy hogyan egyeztessék össze akár az otthoni feladataikat, akár a gyereknevelést, a családot a munkavégzéssel; ehhez egyik lehetséges megoldás maga a vállalkozás a munkavégzés helyének és idejének rugalmassága miatt. De ugyanúgy fontos szempont volt, hogy amikor vállalkozásindításról, vállalkozásfejlesztésről beszélünk, akkor nők esetében máshová érdemes helyezni a fókuszt, ezért is foglalkoztatott egy kifejezetten nőknek szóló vállalkozásindítási tréning gondolata.

Hogy zajlik egy ilyen training?


A tréning 6 hétvégi alkalomból áll, aminek során egyrészt foglalkozunk olyan területekkel, mint üzleti ötlet, üzleti tervezés, pénzügy, marketing, személyes márka építés, időgazdálkodás, de az egész tréningnek egyik fő vonulata az önismeret, a személyes célokkal hozzuk összhangba a vállalkozási célokat is. Értékes eleme a tréningnek az élő vállalkozónői tapasztalatok megismerése, ezért minden alkalommal van meghívott vállalkozónőnk, aki a saját útjáról, sikereiről és kudarcairól, saját megoldási módjairól mesél. Nagyon fontos, hogy maga a képzés egy támogató női közösségben valósul meg. Minden egyes alkalommal elkápráztat, hogy mennyire különbözőek a csoport tagjai, és mennyi mindent tudnak adni egymás számára. Fantasztikus ereje van egy ilyen kis közösségnek.

Kiknek érdemes jelentkezni?

Olyan nőknek, aki például szeretnének örömet találni a munkájukban, de a munkahelyükön ez nem elérhető. Vagy gyerekkel vannak otthon és nehezítettnek látják a munkaerőpiacra való visszatérést a gyereknevelés mellett. Akiben megfordult a vállalkozás gondolata, de még nem tudja, milyen ötlettel fogjon neki, az segítséget kap a tréningen az ötlet megfogalmazásához. Ugyanígy, ha valakinek számtalan ötlete van, szintén támogatást kap abban, hogy vagy kiválasszon ebből egyet, vagy hogy építsen akár valamennyi ötletére.

Ön, hogy látja a nők helyzetét az üzleti életben?

Nagyon értékes erőforrásokat hagyunk kihasználatlanul, és ebből sok mindenkinek származik kára. Akkor amikor néhány százaléknak vagy százalékpontnak nagyon tudunk örülni, ha gazdasági fejlődésről beszélünk, egyszerűen elmegyünk azok mellett a tények mellett, hogy amikor egy cég vezetésében kiegyensúlyozott a nemek aránya, drasztikusan megnő az eredményesség. A kutatások alapján legalább 19%-kal magasabb lesz a profit, de van olyan tanulmány is, ami 25%-os profitnövekedést mutatott ki. Ehhez képest ma Magyarországon alig van nő az üzleti életben a vezetésben, és ami szintén nagyon rossz üzenetet hordoz, hogy ugyanolyan pozíció és végzettség esetén is a legfelső vezetői pozíciók kapcsán 30%-kal alacsonyabb a nők bére.

Összeegyeztethető a család és a karrier?

Mindenkinek, aki munkát vállal, van magánélete is, amivel ezt összhangba kell hozni. Ezek lehetnek a szülők, barátok, hobbi, és bizony ide tartozik a háztartás és a gyereknevelés is. Mindannyian törekszünk valamiféle egyensúlyra. Ami ezt drasztikusan befolyásolja az az, hogy a nőkre sokkal nagyobb teher hárul az otthon végzett munkák és a gyereknevelés kapcsán, és ezért számukra ez nagyon nagy kihívás. Sokszor egyszerűen vállalhatatlan a kisgyereket nevelő nő számára, hogy 1-1 órás munkábajárás mellett 8 órás munkát bevállaljon, mert egyszerűen nem ér oda a gyerekért az óvodába, iskolába. Ilyenkor van jelentősége annak, hogy például egy ilyen élethelyzetben van-e realitása a vállalkozásnak, ami a munkavégzés idejének rugalmasságával jelenthet megoldást a család és karrier összeegyeztetésére.

Milyen tapasztalatokat emelne ki a tréning kapcsán?


Nagyon jó látni, amikor valaki a tréning hatására elindul azon az úton, amit már régóta dédelgetett magában, és látni ahogy a karácsonyi ajándékokat tőle szerzik be az ismerőseink és boldog, aki vesz, és boldog, aki elad. Ugyanígy fontos viszont, amikor valaki megfogalmazza, hogy az az ötlet, amit dédelgetett, több időt és energiát igényelne tőle, mint amit a másfél éves kisfia mellett rá szeretne szánni, ezért korrigálja azt, hogy összhangban legyen a személyes céljaival. Volt olyan résztvevőnk is, aki az első tréning hétvége után elindította azt a kezdeményezést, ami foglalkoztatta, és a második hétvégét már azzal indíthatta, hogy a konkrét céljain dolgozott, a valós számokkal nézte a megtérüléseket. De talán függetlenül az egyes egyedi esetektől, még fontosabb, hogy minden egyes résztvevő megerősödve, magában jobban bízva áll fel a tréning végén, azzal a hittel, hogy képes tenni a saját céljaiért, és látja az erősségeit, amire építhet.

Tudna pár jó tanácsot mondani nőknek, akik egy vállalkozás kezdésén gondolkodnak?

Legfőképpen azt, hogy számolni, számolni és számolni! Még a vállalkozás elindítása előtt meg kell nézni, hogy a saját magam foglalkoztatása milyen formában valósul meg, ez milyen költségeket jelent, és van-e realitása annak, hogy ezt kitermelem a vállalkozási ötletemmel. Vagyis egészen pontosan, a számolás célja nem csak az, hogy lássam, hogy amin gondolkozom, megérné-e; hanem, hogy tudjam úgy alakítani, hogy megérje. Könnyen lehet, hogy akkor tudok egy anyagilag is sikeres vállalkozást működtetni, ha minimalizálom az indulási költségeket, és/vagy magamat is csak akkortól foglalkoztatom, amikor már ki tudom termelni ennek a költségeit. Nem biztos, hogy ki kell bérelnem egy helyet rögtön az elején az általam nyújtott szolgáltatáshoz, lehet arra csak fél év működés után lesz fedezet, nem biztos, hogy kell honlap az elején, lehet ezt 3 hónap múlva tudom megvalósítani. De minden egyes döntésnél meghatározó, hogy milyen területen vállalkozom, csak tudni kell megkérdőjelezni az „így szoktuk” megoldásokat.

Lenne valami üzenete a vállalkozásuk elindításán gondolkodó nőknek?

Nagyon jó szívvel ajánlom a következő tréningünket áprilisban, amire a http://www.noivallalkozok.gak.hu oldalon lehet jelentkezni, most utoljára még féláron tudjuk kínálni. E mellett fontosnak tartom, hogy a vállalkozásuk indításán gondolkodók keressenek olyan embereket, közösségeket, ahol a terveiket meg tudják osztani. Nagyon jók erre a virtuális közösségek is, mert ott is tud működni egyrészt az információ átadása, másrészt a bátorítás. Annyi minden van, aminek más már utánajárt, van tapasztalata, építsünk ezekre. Nem kell mindig mindent a nulláról felépíteni, használjuk a meglévő és elérhető tudást.

Köszönjük Simon Erikának, hogy időt szakított kérdéseink megválaszolására, és közreműködött, hogy nőnap alkalmából kedveskedhessünk a hölgyeknek. Ha érdekelne Titeket a női vállalkozásindítási training, ne habozzatok felkeresni az oldalt, illetve, kövessétek Simon Erika személyes blogját.

Esetleg, ha már honlapotok tervezésénél jártok, lépjetek velünk bátran kapcsolatba, mi szívesen segítünk!