Március 15-e után arra gondoltunk, hogy közlünk…

valami hazait,

olyat, ami mi vagyunk,

olyat,amivel mi foglalkozunk,

egy kicsit magunkról!

Mai fő témánkat a blognak, annak történetének, kialakulásának szenteljük. Írásunkban kitérünk saját munkáinkra, és számot adunk blogunkkal kapcsolatos terveinkről is!

Fontosnak tartjuk elsőként a blognak, mint olyannak a meghatározását. Mi is ez tulajdonképpen?

A hivatalos definíció szerint a blog nem más, mint személyes gondolatok, web-linkek gyakori és kronologikus publikálása. Tulajdonképpen egy naponta frissített, egyedi stílusú és személyes hangvétellel megírt nyilvános napló. A legutóbbi kifejezés pedig így egyértelműen összekapcsolható mai rohanó, és legfőképpen online világunkkal, hiszen manapság olyan ez, mintha írnánk egy több (száz)ezres példányszámú, színes, informáló, szórakoztató napilapot, amely sokkal gyorsabban (naprakészebb állapotban) és szélesebb körben közöl releváns tartalmakat.

Az egyik legfontosabb, és legkiemelkedőbb szempont lesz az egyedi tartalom készítése: témák sokasága áll rendelkezésünkre, valamint személyes tapasztalatok révén is tudunk sajátos mondanivalót közölni. Lényegi elem lesz a dinamika és a folytonosság (a rendszeres frissítés), a kiegészítés.

Ismerjük meg a blog történeti hátterét!

Az első blog létrehozása Tim Berners-Lee nevéhez kötődik ,aki a World Wide Web atyjaként közismert, de a ,,blog” mint kifejezés csak később jelent meg a köztudatban. Lee, a CERN munkatársaként 1992-ben indította az első blogot a What’s new in ’92 című oldalon, ahonnan kollégáit tájékoztatta a többi, a világhálóra felkerült oldalakról. Később, 1996-ban Dave Winer a web szólásszabadságát propagáló hírgyűjtő blogot hozott létre.

A webblog elnevezést először Jorn Barger használta 1997-ben. A szót a web és a log (hajónapló) szavak összevonásával alkotta meg. A rövidített alak (blog), 1999-ben Peter Merholz blogján jelent meg először, akárcsak a blogger (naplóíró).

1999 lesz a bűvös szám: ekkor már olyan nagyra nőtt a webes naplók számra, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében létrehozták az első gyűjtőportálokat, mint például napjainkban is működő Eatonweb.com-ot, ahol a felhasználók téma, ország, nyelv és cím szerint kereshetnek rá az egyes blogokra, de akár a saját blogjukat is felvethetik a listára.

Ez a gyors fejlődés hozzájárult olyan ingyenes blogkészítő szoftverek megjelenéséhez, mint a Pitas vagy a Blogger: ezek a programok tették akkor lehetővé azt, hogy a bloggerek különösebb programozói ismeretek nélkül is létrehozzák saját, de sablon alapján megtervezett internetes oldalukat.

2003-ban már több mint 4 millió blog üzemelt világszerte, ezeknek a 62%-a angol nyelvű, mígnem 2004 végére a webes naplók száma elérte a 10 milliót.

Hazánkban a Korridor indította el az első blogmotort, és léteznek olyan magyar gyűjtőportálok is, melyek tematika szerint (személyes, közös, képes, stb… ) csoportosítják a blogokat, valamint útmutatóként szolgálnak a külföldi blogok felé.

forrás:HVG

Így írunk Mi!

Nálunk, a DAG Ideas-nál tavaly novemberében került nyilvánosságra az első cikk, melyek száma azóta folyamatosan bővül. Cikkeinket elsősorban cégünk profiljához igazítjuk, vagyis a mobil-és keresőbarát weboldalak, online felületek, a webdesign és az online marketing kap kiemelt szerepet. Emellett küldetésünknek tartjuk a hazai kis- és középvállalkozások segítését.

Az informatika és a weboldalak világában nem nehéz elkalandozni, hiszen rengeteg olyan témánk van, melyekről írhatunk Nektek, olvasóknak.

Jelenleg négyen dolgozunk azon, hogy releváns tartalmakat olvashass, olyan hírekről, eseményekről értesülhess, melyek hasznosak lehetnek számodra! Célunk elsősorban az, hogy minél inkább szélesítsük a hazai kkv-k látókörét, és egy olyan összetett ,,blogrendszert” hozzunk létre, melyek legfőbb tényezője az aktualitás!

Így a jövőben is olyan tartalommal állunk a rendelkezésetekre, melyekről azt gondoljuk: Ezeknek érdemes utánajárni!

 

Hamarosan olyan anyagok letöltésére is lehetőségetek lesz, melyeket Mi állítottunk össze, és olyan rendezvényekkel, témákkal kapcsolatos információkat tartalmaznak, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonosan mozogj az online közegben is!

 

Cikkeinek és letölthető PDF anyagukat a DAG Ideas oldalán olvashatjátok!