Fordult már elő veled, hogy nem tudtad mi legyen a képeiddel, videóiddal vagy egyéb fájljaiddal? Hogy nem tudtad, hol tárold őket? Fárasztónak találod, hogy mindig pendrive-on vagy valamely más adathordozón kell magaddal vinned őket? A megoldást nem a felhők között találod, és mégis.

Előző cikkeinkben már sok mindent megtudhattál a social, a mobil, és az analytics részéről a SMAC-nak. Most az utolsó alkotóelemet mutatjuk be Neked; a felhőt.

Definíció alapján, a Cloud egy platform vagy infrastruktúra, ami szolgáltatások és alkalmazások végrehajtására alkalmas. Lényegében azt jelenti, hogy saját gépünkön, eszközünkön használjuk az alkalmazásokat, szolgáltatásokat, de az azokért felelős szerverek nem a cégnél, lokálisan találhatóak.

A felhő alapú szolgáltatást nem egy kiemelt számítógépen keresztül üzemeltetik, hanem egy olyan rendszer van használatban, amely több számítógépet is igénybe vesz. Ezzel elkerülhető egy bizonyos számítógépnek a túlterhelődése. A Cloud legpozitívabb tulajdonsága, hogy a fájljaidat bárhol és bármikor elérheted interneten keresztül.

Három +1 kategóriát különböztethetünk meg az alapján, hogy a felhő milyen szolgáltatást kínál Neked.

Az Első típus az a Szoftver szolgáltatás (Software as a Service). Szolgálgatás vagy Alkalmazás Cloud-nak is nevezik. A szoftver saját magát kínálja szolgáltatásként. Ilyen például a Google Docs.

A második kategória a Platform szolgáltatás (Platform as Service). Itt alkalmazások vagy fejlesztések céljából egy üzemeltetéshez szükséges platform van biztosítva. A Google App Engine, és az OpenShift ilyen szolgáltatások.

A harmadik típus, az Infrastruktúra szolgáltatás (Infrastructure as a Service), amely egy virtuális tárhelyet, szervert szolgáltat. Ilyen például a Google Compute Engine, vagy az Amazon EC2.

Az „egyéb-kategória” a Tárhely szolgáltatás (Storage as Service). Ide sorolhatók azok az alkalmazások, amelyek biztosítják fájljaid mentését, tárolását, vagy éppen megosztását. Ilyen például, a Google Drive, ICloud vagy a Dropbox.

417346-back-up-your-cloud-how-to-download-all-your-data
Hozzáférés alapján megkülönböztetünk privát, publikus, és hibrid felhőt.


A
privát felhőt általában vállalatok veszik igénybe és itt nincs az ügyfeleknek hozzáférési joguk. Egy ehhez tartozó példa az eBay.

Publikus felhő esetén a vállalat hozzáférést biztosít ügyfeleinek. A kliensek egyszerűen lekérik a szolgáltatást és vagy ingyen, vagy használati díj ellenében használhatják azokat. Lehetőség nyúlik a vállalatoknak az informatikai költségek csökkentésére. Erre példa, az Amazon, vagy a Google Maps.

A hibrid felhő lényegében az előző két kategória kombinációja. Mind a két modellből ki lehet emelni a legkedvezőbb elemeket és egy olyan felhőt lehet létrehozni, amely a leginkább megfelel vállalkozásod számára. Ez lényegében a privát felhő publikus elemekkel történő kiegészítése.

A közösségi felhő létrehozására olyan szervezeteknek van lehetőségük, amelyek ugyanazon, vagy hasonló törvényszabályozás alá tartoznak.

Lényegében miért is hasznos nekünk a felhő-alapú szolgáltatás?

Rengeteg előnye van e szolgáltatás igénybevételének. Fel is sorolunk Neked néhányat.

  • Egyszerű – A felhő- alapú szolgáltatások leveszik a válladról a terhet, hiszen a fájljaidat, e-mailjeidet, naptáraidat külső szerveren tárolhatod. Emellett, e szolgáltatások használata teljesen egyszerű.
  • Költségkímélő – Nem a felhasználót terhelik a szolgáltatást nyújtó gépek megvásárlása és üzemeltetése.
  • Bárhonnan elérhető – Nincs másra szükséged, mint internetkapcsolatra és bármely platformról, bármikor elérheted az adataidat, a felhasználói felület nincs kizárólag számítógéphez kötve.
  • Méretezhető – Nem kell aggódnunk, hogy mi fog történni, ha vállalkozásunk egyre sikeresebb és sikeresebb lesz, és valahol majd tárolnunk kell az újabb adatokat. A felhő-alapú szolgáltatások méretezhetőek.
  • Megbízható és biztonságos – Nem kell attól félned, ha esetleg valami történik a számítógépeddel vagy telefonoddal, adataid nem vesznek el, hiszen a szerverparkban minden tárolva van, minden fájlod le van mentve.

Felmerülhet benned az a kérdés, hogy milyen felhő-alapú tárhelyet válassz? Mi összeszedtük Neked, hogy melyek voltak a legjobbak 2015-ben.

Google Drive

A Google Drive 15 GB ingyenes tárhelyet tesz lehetővé számodra, melyet költségtérítésesen magasabbra is növelhetsz. Havi 2 dollárért 100GB-tot is kaphatsz, havi 10 dollárért pedig akár 1 TB helyet is igénybe vehetsz. Fájljaidat bárhol elérheted, és bárhova mész, mindig Veled vannak.

Microsoft OneDrive

Bárkinek lehet OneDrive felhasználói felülete,- bárkinek, aki rendelkezik microsoft felhasználói felülettel, amihez hozzátartozik a Hotmail, Live, vagy az Outlook.com is. Ingyenesen 5 GB tárhelyhez juthatsz hozzá (2016 előtt ez 15 GB volt), de ha már régebben regisztráltál, akkor megkapod az extra 10 GB-ot is.

Dropbox

A Dropbox már 2007 óra áll rendelkezésünkre. Ingyenesen 2 GB tárhelyet vehetsz igénybe, de különböző csomagok is rendelkezésedre állnak. Havi 10 dollárért már 50 GB tárhelyet is megvásárolhatsz. Évi 100 dollárért akár 1 TB tárhelynek is a birtokosa lehetsz.

CertainSafe

A CertainSafe főként vállalkozóknak lett kitalálva. Havi 9 dollárért 5 GB tárhelyet lehet megvásárolni, viszont adataidat teljesen bizalmasan kezelik, magas fokú biztonságot biztosítanak számodra adataid tárolásához.

Szerencsére, a felhőnek köszönhetően manapság már nem kell az adataid tárolásának mikéntjén törnöd a fejedet. Ahogy láthatod rengeteg minden áll rendelkezésedre, hogy bárhol és bármikor elérhesd őket. Ha érdekelne a SMAC-be tartozó további három elem, ne habozz felkeresni a blogunkat, hogy olvashass róluk.