Nem könnyű egy weboldal megszerkesztése. A tervezők minden évben a legújabb trendek alapján dolgoznak. De elgondolkoztál már azon, hogy hogy is kezdődött az egész? Hogy mi volt a kezdet? Mi utánajártunk, és megosztjuk veled, milyen út is vezetett ide, ahol ma vagyunk.

Ha feltennéd a kérdést, hogy mikor született a webdesign , nem sokan tudnának Neked válaszolni. Az első böngészőt 1989-ben tervezték, de ehhez még nem volt senkinek hozzáférési joga. Az úgy nevezett sötét korszak után, 1990 volt az az év, amikor a HTML megszületett. 1991-ben megjelent a legelső böngésző, majd az első weboldal is. Igaz, akkor még csak 16 szín jelent meg az oldalon.

régi szar

A 90-es évek közepére már 256 színt tartalmaztak a weboldalak. Egy átlagos monitor felbontása 800x600x256 volt. A következő lépés 1995-ben volt, amikor képekkel is találkozhattunk már a weblapokon. Ekkor jelent meg az Internet Explorer 1 és 2, illetve a JavaScript is, ami lehetővé tette a felugró ablakok megjelenését.

Az ’aranykor’ 1996-ban kezdődött a Flash megjelenésével. Animációk és interaktív effektek nyertek teret maguknak. Sajnálatos módon viszont, a weboldalak nem voltak kereső-barátok és sokáig tartott a betöltésük is. A vibráló színek hódítottak, főleg a piros, a sárga és a kék. Ezt megfigyelhetitek a McDonald’s régi honlapján is.

meki

Két évvel később, a CSS (Cascading Style Sheets) látta meg a napvilágot. Itt a lényeg a tartalom és a megjelenés elválasztása volt egymástól. A kinézet és formázás CSS-ben volt meghatározva, míg a tartalom HTML-ben. Ekkor a népesség 1%-a töltötte idejét a világhálón. 1997-re ez 100 millió főre ugrott. 1998 volt az az év, amikor megismerkedhettünk a Google-lel.

Ezek után az olvashatóság és a használhatóság került előtérbe..

2003-ban a Facebookkal lettünk megajándékozva, 2004-ben a Firefox 1.0-val, 2005- ben pedig a Youtube-bal, amit 2006-ban felvásárolt a Google.

2005-ben nem bombáztak minket tovább vibráló színekkel, helyettük a diszkrétebb árnyalatok terjedtek el. A tervezőknek ekkor már lehetőségük volt számos betűtípus közül válogatniuk.

A következő nagy változás 2007-ben történt. Nehéz volt eldönteni például, hogy a mobiltelefonokon milyen módon jelenjen meg a tartalom. Az oldalak betöltési sebessége is nagy gondot jelentett. A Mobile Safari volt az első böngésző, amit a tartalom mobilról való eléréséhez terveztek.

mobil

2008-ban a retro színek és design volt a trend, és többek között szemtanúi lehettünk a Google Chrome megjelenésének.

A reszponzív webdesign megjelenésével 2010-ben, a gondok nagy része megoldódott. A weboldalak elérhetőek lettek minden típusú eszközről, anélkül, hogy a tartalmuk és kinézetük változott volna.

Ebben az évben vált trendivé a ’flat design’ is. Egyszerű képek, illusztrációk, betűtípus és a nem kirívó színek jellemezték ezt az időszakot. A tartalom került a figyelem középpontjába.

2011-re több mint egymillió weboldal volt elérhető a világhálón, és a számítógép lett a gyerekek babyszittere. Ennek köszönhetően a nagy képek és az egyszerű szövegek jellemezték az évet.

2014-ben ünnepelte az internet, 25. születésnapját. A kérdés az, vajon mi vár ránk a jövőben? Milyen újabb és újabb trendek lepnek majd meg minket? Mi lesz a webdesign sorsa?

Ha van valami ötleted vagy elképzelésed, mi segítünk Neked megvalósítani. Lépj velünk kapcsolatba, és oszd meg velünk gondolataidat!