Hétfői cikkünkből már megismerkedhettetek a SMAC kifejezéssel (Social, Mobile, Analytics, Cloud). A héten kicsit alaposabban is körbejárjuk a témát, és minden nap bemutatunk nektek részletesebben is egyet e négy alapfogalom közül. Mai írásunkat a Mobile-nak szenteljük.

Megdöbbentő adatokkal állt elő a tech-óriás, a Cisco a mobilforgalmat vizsgáló éves jelentésében. A híres nagyvállalat szerint 2020-ra több ember rendelkezik majd mobiltelefonnal, mint elektromossággal a lakásában. Becslésük szerint 5,4 milliárd mobilhasználó lesz (a Föld népességének 70%-a), míg csupán 5,3 milliárdan mondhatják majd el magukról, hogy van áram a lakhelyükön.

Ma már ha szétnézünk egy nyilvános helyen, például a metrón, az utcán, nehéz nem kiszúrni rögtön legalább 4-5 olyan valakit, aki épp a telefonját bújja. 2000-ben mutatták be az első kamerás telefont, azóta ötszörösére növekedett a mobilhasználók száma. Persze van, aki több készülékkel is rendelkezik, ezért lehetséges, hogy a tavalyi évben 7,9 milliárd hívásra alkalmas készülék volt az embereknél. A következő öt évben feltehetően ez a szám is drasztikusan megemelkedik 11,6 milliárdra.

Ez a rohamos mértékű fejlődés természetesen a jobb technológiák terjedését is magával hozza majd. Míg tavaly csupán 36% volt az okoseszközök aránya, addig ez a szám 2020-ra várhatóan eléri majd a 72%-ot. A 4G kapcsolatok 2018-ra megelőzik majd a 2G-t, 2020-ra pedig a 3G-t is. Ez azt jelenti, hogy a globális adatforgalom 70%-át adják majd, hatszor akkora forgalmat generálva, mint a nem 4G kapcsolatok összesen. Egyes szakértők ráadásul 2020-ra várjak az új, szupergyors 5G megjelenését is.

A hallatlan technológiai fejlődés pedig szinte elképzelhetetlen adatforgalom növekedést is fog eredményezni. A becslések szerint öt év múlva nyolcszorosára fog nőni a mobil adatforgalom, ami azt jelenti, hogy átlagosan napi egy exabájttal kell számolni (366 exabájt egy évben). Ez a 2010-ben generált forgalom 120-szorosa, amely 81 billió (!!!) fotónak vagy 7 billió videónak felel meg. Szemléltetésképpen a 81 billió fotó akkor lenne meg, ha a Föld minden lakója naponta 28 képet továbbítana, a 7 billió videóhoz pedig, mindenkinek napi 2,5 videót kéne megnéznie. Apropó videók, 2020-ra állítólag már a mobil adatforgalom 75%-át videók fogják adni, úgyhogy nem árt beletörődni, hogy az internetet továbbra is a macskás felvételek fogják uralni.

Természetesen a Kelet-közép európai régiót sem kerüli el a fejlődés. A mobilhasználók aránya a tavalyi 64%-ról előreláthatólag 85%-ra fog emelkedni 2020-ra, a 4G hálózatok pedig 16-szoros növekedést fognak produkálni, így a teljes mobil adatforgalom 69%-át fogják kitenni a mostani 17% helyett.

Több, mint háromszorosára fog növekedni a mobiltelefonok hálózati sebessége is, így az átlag a mostani 2 MB/sec helyett 6,5 MB/sec lesz. Ezen felül a gépek közötti, azaz az M2M (machine to machine) adatforgalom is feltűnő növekedésen fog átmenni. Ez a fajta adatforgalom a vezeték nélküli rendszerek egymás közötti kommunikációját teszi lehetővé (ilyen például a GPS). Az M2M területén 21-szeres növekedést várnak a következő 5 évben.

Ennyi adat után azt hiszem, mindnyájunk számára egyértelmű vált, hogy a mobiltelefonok 2020-ra meghódítják a világot. De miért is fontos ez a tény, mi ennek a jelentősége? Egy kutatás szerint az amerikai felnőttek 10%-a kizárólag a telefonján internetetezik. Az is érdekes lehet, hogy mi mindenre használják az emberek a telefonjukat. Nagyjából 60%-uk intézi rajta pénzügyeit, legalább ennyien keresnek rá egészségügyi tudnivalókra, 45%-uk használta már komoly döntések meghozatalához (pl.: új otthon, munkahely kiválasztása), és 20%-uk jelentkezett már telefonján keresztül munkára. Természetesen az okostelefonok a fiatalok (18-29 évesek) között a legnépszerűbbek, 85%-uk rendelkezik legalább egy készülékkel. Ennek ellenére az idősebbeket sem kell félteni, az 50 év feletti telefonhasználók 87%-a e-mailezik okoseszközével, 80%-uk pedig szörföl a neten.

Ha már most ilyen drasztikus számokkal szembesülhetünk, gondolhatjuk, hogy a jövőben ezek a tendenciák csak erősödni fognak. Egyre több ember fogja egyre több mindenre használni a telefonját, és talán egyre többeknek ez lesz az internetezéshez használt egyedüli eszköze. Épp ezért fontos, hogy felvegyük a lépést, és alkalmazkodjunk a fogyasztói, felhasználói elvárásokhoz weblapunk reszponzívvá (azaz mobilbaráttá) alakításával.

Ha Te is mobilbaráttá tennéd honlapod, vagy csak egyszerűen feldobnád egy új desing-nal, vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk Neked elvárásaid megvalósításában.

Forrás: piacesprofit.hu, worldstart.com, cnet.com