A biztos tudás felépítéséhez érdemes mindig mindent az alapoktól kezdeni, így összeállítottunk egy fogalomtárat azokból a szavakból és kifejezésekből, amellyel a webfejlesztés témakörében találkozhatunk. Célunk, hogy azok számára is érthetővé tegyük ezt a közeget, akik nem ebben a szférában mozognak, valamint, hogy aki igénybe vesz egy ilyen jellegű szolgáltatást tisztában legyen a miértekkel.

Domain: Az egyedi internetes cím, azonosító.

Fehér kalapos technika: [White Hat SEO] A fekete kalapos technikák ellentéte, azaz a Google által jóváhagyott SEO módszerek.

Fekete kalapos technika: [Black Hat SEO] Olyan keresőoptimalizálási módszerek, melyeket a Google helytelenít, ha pedig kiszűri bünteti is.

Google büntetés: A szabálytalanul nézettséget szerzett oldalakat a Google úgy szankcionálja, hogy az érintett weblapokat akár 100 helyjel, azaz több oldallal is hátrébb sorolja a találati listában. A szűrésre különböző algoritmusokat használnak, mint például a pingvin, és a panda.

Keresőmotor: A World Wide Weben az a program melyen keresztül feltételeink alapján az online keresés végbemegy. Első ilyen 1993-ban a Wandex nevű alkalmazás volt, napjainkban a Google a legnépszerűbb keresőfelület.

Keresőoptimalizálás: Ld. SEO

Kulcsszó: Az a szó vagy kifejezés, ami egy téma vagy fogalomkör legrelevánsabb szava, és a tartalom lényegét ragadja meg.

Long tail kulcsszavak: Több kulcsszóból álló kifejezés.

Mobilbarát weblap: Ld. Reszponzív

Page Rank: A Google azon algoritmusa, amely alapján a találati lista összeáll. A rangsor kialakulását a 0-10-ig terjedő skálán kapott osztályzat segíti, ami elméletileg az oldal hasznosságát hivatott megmutatni. Ennek egyik eleme a honlapra mutató linekek mennyisége és azok minősége, amit a keresőoptimalizálás során igyekeznek javítani.

Panda algoritmus: A Google 2011-es frissítése. Feladata, hogy kiszűrje és megbüntesse az olyan weboldalakat, amelyek más oldalak tartalmát másolják, és így próbálnak nézettségre szert tenni.

Pingvin algoritmus: A Google 2012. április 24-ei frissítése, ami a fekete kalapos technikával optimalizált, azaz az oldalra mutató linkek mesterséges növelésével próbálnak előrébb jutni a találati listában, weblapokat szűri és bünteti.

PHP: Saját magára utaló mozaikszó Hypertext Preprocessor, [eredeti jelentése Personal Home Page] egy nyílt forráskódú szerver-oldali programozási nyelv.

Reszponzív: A reszponzív designnal készült weblapok bármilyen böngészésre alkalmas eszköz felületéhez igazodnak, olvashatóak, rendezettek maradnak, de igazi jelentőségük 2015. április 24.-e óta van, amióta a Google találati listájában hátrébb sorolta a nem mobilbarát oldalakat.

SEO: [Search Engine Optimization] A keresőoptimalizálás egy összetett internetes marketing stratégia. Azon módszerek összessége, melyek segítségével egy oldal előrébb kerülhet a keresőmotorokban, azaz a találati lista rangsorolásában.

Tag/Hashtag: Magyarul címke, cédula, mely # szimbólummal ellátva gyakorlatilag linket készít, kereshetővé válik.  

Van olyan szó, amit hiányolsz? Esetleg kérdésed van? Lépj velünk kapcsolatba!